Анархісти і «руські» активісти рахуватимуть голоси на Буковині

Коментар керівника обласного виборчого штабу «Нашої України» Віктора Павлюка газеті «Ва-Банк» з приводу формування окружних виборчих комісій.
-    Варто наголосити на тому, що до ОВК потрапило багато представників нікому не відомих партій («Молодь до влади», «Зелена планета», Християнсько-демократична партія, «Єдина родина», «Руський блок», «Русь єдина», «Союз анархістів України», «Руська єдність», «Братство»). До того ж, більшість із них не беруть безпосередньої участі у виборах. А відомі політичні сили, котрі беруть участь у виборах, просто усунуті від контролю за виборчим процесом. Якби жеребкування робили по кожному округу (так, це вимагало більше часу, нехай декілька додаткових годин), тоді б представництво учасників виборчого процесу було рівномірним, справедливим, демократичним і відкритим. Адже не потрапили до ОВК представники таких партій як «Наша Україна», «Свобода», «Собор», чи «УДАР», скажімо. Цим самим втрачений механізм дієвого контролю за результатами виборів. А ті, хто потрапив, зрозуміло всім, що не мають власного політичного інтересу і будуть орієнтуватися на якісь інші аргументи. Дехто може сказати: «В ОВК є представники від «Нашої України-Народної самооборони»», тобто від діючої парламентської партії, але, на жаль, закон, який діє, дозволив представнику фракції НУНС внести кандидатури в комісії, котрі будуть представляти інтереси іншої політичної сили, котра, до речі, й так має представництво в ОВК.
Закон «Про вибори народних депутатів» дозволяє зробити жеребкування по кожному округу окремо. В ньому не прописаний чітко цей механізм. Але це питання на свій розсуд вирішила Центральна виборча комісія.     
Мало того, що ми маємо недосконалий закон, який робить можливим «тушкування», ми ще й маємо приклад такого «тушкування» на рівні наших представників в ОВК. Ці люди під час виборів будуть представляти інтереси інших політичних сил.
Слід також зауважити, що аналогічна ситуація може виникнути під час формування дільничних виборчих комісій.
Назвати такий процес прозорим і демократичним, на жаль, неможливо.
Для довідки.
ЦВК утворила на території Чернівецької області 4 окружні виборчі комісії (по 201, 202, 203, 204 виборчих округах).
Більшість партій, представники яких включені до ОВК, не мають навіть обласних осередків на Буковині (Народно-трудовий союз, Ліберальна партія, «Руський блок», «Братство», «Русь єдина», «Союз анархістів»). До речі, більшість представників цих партій проживають за межами області і специфіки місцевості не знають.
Загалом у кожній комісії є всього по декілька членів, котрі мають досвід роботи, що для цих виборів може виявитися недостатнім, на думку експертів.

Прес-служба «Нашої України»

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте