Шукають спекулянтів досі

Якось ми з колегою збирали інформацію на залізничному вокзалі в Чернівцях про спекулювання квитками на міжнародні рейси. За хвилин 20-ть нам випадковий таксист показав чоловіка, який майже удвічі дорожче продавав квитки на Москву. При тому, коли в касі таких вже не було. Чоловік той їздив на БМВ і безцеремонно розповів про свої ціни і «асортимент».

Правду кажучи, звертатися до тамтешньої міліції (яка підпорядковується чомусь Львову) за коментарем я й не хотів, але згодом передумав і вернувся на вокзал. Торговця того вже не було. Але збоку, під табличкою «Міліція», сиділи люди в піджаках і в формі. Вони щиро здивувалися, коли я розповів з якого приводу прийшов і сказали, що останні кілька років не чули навіть про спекулянтів. АЛЕ. Якщо мені такий факт відомий, вони з радістю допоможуть.

«Васильович», — по-братськи гикнув один, — «Пиши ось заяву про факт правопорушення. Давай свій мобільний. Я мушу все оформити, щоб організувати план і направити наряд (!) на розслідування (!)». Думаю, пишу, хоч на понт беруть, помітно, але відступати нема куди. Простирчав там годину. Відтак почали випитувати телефон колеги. Я не дав. Пішов звідти з купою вражень і втраченим часом. Бо коментувати вони не погодилися. Але впертий черговий ще 2 дні видзвонював мене і просив колезі передати, щоб також прийшла і дала свідчення про виявлений факт спекуляції. Після ігнору, дзвінки припинилися. Ані спекулянтів, ані міліціонерів, словом.

Матеріал ми зробили. В ефірі сказали, що штраф за спекуляцію удвічі менший за спекулятивну ціну квитка, посилаючись на Кодекс про адмінправопорушення. Ну, а міліціонерам теж допомогли — ті поповнили свою папку ще одним «зверненням громадянина».

18 коментарів

Ірина Мороз
Після цього розслідування колега Романа до сих пір боїться показуватись на залізничний вокзал у фіолетовому піджаку і з розпущеним волоссям)))
Щоправда, кожного разу, коли доводиться кудись їхати, бачу тих же таксистів, те ж БМВ і того ж спекулянта… від цього серце моє починає битися швидше))
Висновок такий: гадаю, «плідна співпраця» на ЖД вокзалі є прикладом маніпуляції громадянами, а відтак, доводить, що обманює нас не тільки влада, а й правоохоронці.
Ігор Гамаль
Взагалі, дивно, що відминили продаж іммених квитків. Було значно важче(якщо взагалі можливо?) спекулювати на них.
Ірина Мороз
Отож! Цілком згідна.
Але тоді поставало б інше питання: як заробити? :)
З одного боку у нас була благородна мета — хотіли привернути увагу громадськості до підпільного бізнесу, аби люди в черговий раз не ставали жертвами спекулянтів, а з іншого — викривали (можливо, єдиний) спосіб заробітку тих людей, тому й певним чином наражалися на небезпеку…
Ігор Гамаль
Впевнений, що завжди є інші шляхи для заробітку.
Святослав Вишинський
Нічого хорошого в "іменних" квитках не було: такий принцип продажу тільки збільшував черги і час простою біля кас, обмежувало людей у придбанні білетів у разі відсутності при собі паспорту і т.д. Більшість пасажирів (і касирів) цілком резонно сприймали «паспортизацію» квитків на внутрішніх рейсах як фірмовий атавізм сталінізму.
Ірина Мороз
однак зараз, коли стаєш свідком чогось неадекватного чи підозрілого у потязі, жодним чином не можеш довідатись інформації про людину, яка їде поруч, хоч знаєш її місце і номер вагону, та це нічого не дає.
Святослав Вишинський
А хто Вам дає право втручатись у приватне життя інших пасажирів через їхню «підозрілу поведінку»? Переглядати документи мають право тільки правоохоронці — навряд чи навіть провідник. У випадку ж неадекватної поведінки людину слід затримувати, а не переглядати папери, чим наші правоохоронці здебільшого тільки й займаються. Нарешті, жоден квиток не гарантував, що прізвище та ініціали в ньому відповідали дійсності — білети продавали на паспорти, у т.ч. «оптом», коли один покупець міг купувати одночасно багато квитків на цілу групу людей. Чи, можливо, касир ще мав звіряти фотографії та покупців? А потім і провідник? А далі й блокпости можна ставити на виході з вокзалів?
Ірина Мороз
нехай так.
але, як би там не було, тут є дві сторони медалі: зручність купівлі-продажу квитків і безпека пасажирів.
Святослав Вишинський
Ці речі жодним чином не залежать одне від одного: злочинцю ніщо не заважає з паспортом придбати квиток, здійснити правопорушення і з мінімальними втратами або зовсім втрат покинути потяг. Справа не в квитках, а в реагуванні міліції — з цим в українських потягах доволі мляво, як і на вулицях.
Ігор Гамаль
Що ж хорошого в купівлі квитка у водія БМВ?
Святослав Вишинський
Водіями «BMW» повинні займатись правоохоронці, а не пасажири, котрі через чийсь непрофесіоналізм у масовому порядку примушуються до додаткових обмежень. Тисячі людей щотижня і десятки тисяч щомісяця — через одного чи кількох спекулянтів, з якими міліція «не в силі» справитись?
Ігор Гамаль
Але все ж, «квиток по паспорту» унеможливлював «бариг» квитками…
Крім того, «квиток по паспорту» це серйозна перепона пересуванню злочинців по країні…
Крім того, «квиток по паспорту» це відповідальність…
Святослав Вишинський
Яким чином купівля квитка по паспорту унеможливлює пересування злочинців? З паспорта зчитуються тільки прізвище та ініціали, які далі не перевіряються — можна уявити, які би це створювались черги біля кас, що і без того ненормальні. Ті, хто в розшуку, справжніми документами не користуються, решта ж подорожує на законних підставах. За такою логікою по паспорту слід продавати квитки в маршрутках і тролейбусах — це, мабуть, допоможе боротись з кишеньковими злодіями, яких міліціонери давно знають в обличчя, але чомусь «не помічають». Надто цікавий підхід: створювати проблеми всім через непрофесійність, а то й відвертий саботаж небагатьох.
Ігор Гамаль
Як це не превіряються? На вході в потяг завжди був контроль документів!
Святослав Вишинський
На документах написано, що їхній власник перебуває в розшуку? Чи, можливо, провідник повинен перевіряти по базі даних, як працівник митниці або прикордонної служби, на факт статусу persona non grata? У такому разі посадка сотні пасажирів у вагон триватиму години півтори. Це навіть не комедійні фантазії.
Ігор Гамаль
При продажу квитка, це дуже просто організувати за допомогою програмного забезпечення.
Святослав Вишинський
В Україні вже обмін валют організували по паспорту — результати всім відомі. Життя повинно ставати простішим, а не ускладнюватись безкінечно. Саме для цього існують спеціальні служби, в чиї обов'язки входить попередження злочинності, оперативна робота та ін. — якщо вони не працюють, тоді жодна паспортизація нічого не вирішить. Тому що слід боротись з продавцями на «BMW», а не морочити голови сотням тисяч громадян.
Ігор Гамаль
Як це не превіряються? На вході в потяг завжди був контроль документів!
P/S Фрази «унеможливлює пересування злочинців» не було ;)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте