Пам’ятку архітектури у Кіцмані визнають аварійною


— Йой! Це дуже не файно! Я не звертала уваги, бо давно в Кіцмані не була, а тепер бачу – таке страшне! Тим більше, що це для дітей… — так реагує пані, що проходить повз двоповерховий будинок в центрі Кіцманя, коли звертаю її увагу на споруду з табличками: «Районний будинок дитячої творчості» і «Районна бібліотека для дітей»… Багато мешканців райцентру вже й не помічають, що коричнево-руді стіни старезної будівлі світять голою цеглою, а дах вкрився численними шарами іржі. І це – поряд з охайними будинками міської ради, районного центру зайнятості, Кіцманської районної ради і адміністрації, численними магазинами і кафе…


– Таке приміщення історичне, а ніхто про нього не дбає… Тут колись був повітовий суд… В нас є фотографії, де воно найкраще з усіх тутешніх будинків… — обурюються перехожі.
Тепер у будинку, як виявилося, 3 установи: бібліотека, дитячо-юнацька спортивна школа і будинок творчості. Вирішую дізнатися, чи планує місцева влада і коли покращити стан і вигляд цього приміщення по вулиці Незалежності. Спершу варто глянути, як воно виглядає зсередини. Вхід – з двору, бо центральні височенні двері – без верхніх шиб – не відчиняються…
Напівтемні безлюдні коридори ведуть спочатку до кабінетів спортивної школи. Аркадій Томашевський – заступник директора з начальної роботи – каже, що незабаром їх установу звідси «переселять», у краще приміщення.
– В цьому будинку ми маємо кабінет директора, методичний і тренерський кабінети. Спортзалів тут немає. Внутрішній ремонт кабінетів робили кілька років тому, але через старі вікна взимку досить холодно.
Про те, що старі, дерев’яні, вже без фарби, вікна влітку не відчиняються, бо наглухо забиті цвяхами, а взимку випускають тепло, розповіла й директор районного будинку творчості Галина Максим’юк.
— Через поганий дах вода, що протекла, почала псувати стіни і стелю в перший рік, коли відремонтували приміщення всередині. Гуртки відвідують більше 250-ти дітей. Температурний режим взимку – градусів 17 тепла. Дітям, які займаються в активних гуртках – комфортно, а ті, які вишивають або працюють зі швейними машинками в холод, відчувають дискомфорт. Весною і восени відвідувачів найбільше, а взимку діток меншає.
Директор будинку творчості, що разом з двома іншими установами розташований у практично занедбаному приміщенні, розповіла, що звернулася письмово до начальника районного відділу освіти. Як наслідок – обстежити будівлю приходила комісія. Що комісія вирішила конкретно, — «мешканці» архітектурної старовини не знають.
Міський голова Кіцманя Сергій Булега розповів, що влада міста буде сприяти реставрації споруди, як зможе, але місто – не власник будинку, а тому не може виділити кошти зі свого бюджету на цю роботу.
— Проблема в тому, що будинок має так зване подвійне підпорядкування – він належить районній раді, але знаходиться на території міста. Відповідно до законодавства, кошти на капітальний ремонт будинку повинні виділятися не з міського, а з районного бюджету. Ремонтувати будинок потрібно разом з районною радою, районною адміністрацією і підприємцями. Але я наголошую, що моя позиція – не відмовлятися від цієї проблеми. Хоча кошти на це повинна дати районна рада. В цьому році ми тільки почнемо складати кошторис, щоб визначити вартість робіт. А тоді, в другому півріччі 2011 року, або у 2012 році, якщо будуть внесені зміни до районного бюджету, почнеться робота. До цієї справи ми будемо залучати і підприємців, і кошти, які з’являться в разі перевиконання міського бюджету.
Районна рада – власник – довірила керувати всіма справами у будинку відділові освіти районної адміністрації. Начальник відділу Микола Харатін каже, що грошей на ремонти в районному бюджеті немає.
— Ми зробили деяку роботу з облаштування внутрішніх приміщень, санвузлів, кабінетів, замінили електрообладнання, але проблеми все ж залишилися невирішеними. Це дах, в першу чергу, який не ремонтувався, відколи ця будівля, це фасад і віконні блоки. На жаль, сьогодні економічна ситуація несприятлива, і в першому півріччі коштів на капітальні ремонти взагалі немає. І не тільки цього, а й інших будинків, що є у нашому віданні. Але після першого півріччя кошти на капітальний ремонт мають з’явитися. Районна рада і районна адміністрація обіцяють переглянути бюджет в сторону збільшення і передбачити кошти на капітальні видатки. В першому півріччі в нас видатки тільки на захищені статті – зарплата, енергоносії тощо. Вже 2 роки поспіль ми вносили цю будівлю у план соціально-економічного розвитку Кіцманського району – тобто у перелік тих будівель, для яких заплановано капітальний чи поточний ремонт. Правда, все безрезультатно – через те, що скорочувалися капітальні видатки.
Керівник районної освіти розповів, що проектно-кошторисна документація на реставрацію будинку, де господарює його відомство, готова. Процес має прискорити, на думку Миколи Харатіна, і висновок комісії – будівля аварійна і потребує негайного ремонту. Є також надія і на обласний бюджет, адже Кіцманський район – дотаційний, як і всі райони області.
А ціна питання – у 2009 році реставрація колишнього повітового суду коштувала 460 тисяч гривень. За роки, що безрезультатно минули, все вартуватиме значно дорожче.

Історична довідка.
Іван Мегера, історик, краєзнавець:
«Будинок, що по вулиці Незалежності в Кіцмані зведений в 1898 році.
На першому поверсі розміщувався суд, на другому – військова комендатура. У підвалі були камери для тимчасово ув’язнених. У такому стані все було до 1940 року. Будинок слугував приміщенням суду і в період, коли владу захопила Румунія.
З 1943 року у приміщенні розташувалася радянська міліція і загони так званих «яструбків» — добровольців з числа місцевих мешканців, які винищували учасників визвольного руху, вояків і активістів ОУН-УПА. В той час за будинком, під дубом розстрілювали непокірне місцеве населення.
З 1963 і до 2007 року приміщення використовували як спальний корпус санаторної школи-інтернату.
З 2007-го будівля у підпорядкуванні Кіцманської районної ради і у віданні відділу освіти РДА.»

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте